Etiquette

Wat is het?

Etiquette. De meeste mensen weten wat het betekent, maar niet wat het precies inhoudt. Er bestaan dan ook veel misverstanden over etiquette. Een van die misverstanden is dat etiquette een strak keurslijf is van regels. Een ander misverstand is dat etiquette is voorbehouden aan de leden van het hof en de adel.

Wanneer en hoe pas je het toe?

Etiquette heeft betrekking op hoe je je bij bepaalde gelegenheden het beste kunt gedragen. Het gaat dan om goede gewoontes en gebruiken, die algemeen geaccepteerd zijn. Als iedereen deze gedragsregels hanteert, verlopen dit soort gelegenheden ontspannen en plezierig voor alle deelnemers.

Vaak zijn dit soort gelegenheden diners of lunches; daarom hebben we het ook wel over tafeletiquette. Wie onvoldoende op de hoogte is van de etiquette, kan zich tijdens zo’n lunch of diner ongemakkelijk voelen. En dat is natuurlijk jammer.

Wat doet Distinguished ermee?

Distinguished biedt o.a. workshops Tafeletiquette. Bij deze workshops leert u in een ontspannen sfeer hoe u zich tijdens bijvoorbeeld een lunch of diner het best kunt gedragen.

Meer informatie over deze workshops vindt u bij ons aanbod.

Omgangsvormen

Wat zijn het?

Goede omgangsvormen zijn altijd en overal om ons heen. Meestal zijn we ons daar niet van bewust. Je merkt ze namelijk vooral op als ze niet worden toegepast. Dan kunnen we ons onheus bejegend of zelfs beledigd voelen.

Omgangsvormen hebben betrekking op alle momenten waarop we in contact komen met andere mensen, zowel zakelijk als privé. Dat varieert dus van vergaderingen en familiebezoek tot reizen met het openbaar vervoer. Etiquette daarentegen betreft vooral speciale gelegenheden, zoals diners en recepties.

Wanneer en hoe pas je ze toe?

Je kunt goede omgangsvormen vergelijken met de verkeersregels. Als iedereen zich eraan houdt, verloopt alles soepel. Maar zodra iemand zijn eigen regels volgt, wordt het rommelig en valt deze persoon in de negatieve zin op.

In het intermenselijke verkeer zorgen goede omgangsvormen voor een prettige en dus ontspannen sfeer. Gebrek aan goede omgangsvormen kan irritatie opwekken, en daardoor nadelig zijn voor onze verstandhouding met andere mensen. Het motto van Distinguished is “Wees beleefd, het kost niets en men zal het zich altijd herinneren”.

Wat doet Distinguished ermee?

Etiquette deskundige Jan Jaap van Weering besteedt zowel in groepsverband (workshops) als in individuele sessies aandacht aan de juiste omgangsvormen. U leert hoe u zich in uiteenlopende situaties het best kunt gedragen.

Meer informatie over deze workshops vindt u bij ons aanbod.