Wie is Distinguished?

Etiquette specialist Jan Jaap van Weering heeft al tientallen jaren een warme belangstelling voor etiquette en omgangsvormen. Hij dankt zijn kennis van goede manieren en gevoel voor decorum grotendeels aan zijn opvoeding en aan zijn latere (bestuurs)activiteiten met een sterk representatief karakter.

Jan Jaap werd in 1958 geboren in Hilversum. Hij groeide op in Oegstgeest en in Indonesië. Hij voltooide zijn opleiding aan de IVA Businessschool te Driebergen. Hierna vervulde hij zijn dienstplicht bij het Korps Mariniers. Vervolgens trad hij toe tot de Marketing Retail-organisatie van Royal Dutch Shell plc, in Nederland. Hier heeft hij ruim 28 jaar gewerkt, altijd in commerciële en communicatieve functies. Hij heeft trainees en collega’s begeleid bij het correct omgaan met klanten. Zijn laatste functie was Huisstijlmanager bij Shell Verkoopmaatschappij B.V. Hij verliet Shell in 2008.

In allerlei situaties merkte Jan Jaap dat mensen zich onzeker kunnen voelen over hun houding en gedrag bij formele gelegenheden. Vanaf de jaren negentig is hij zich gaan verdiepen in de achtergrond van omgangsvormen en begon hij in zijn vrienden- en kennissenkring adviezen te geven over etiquette en omgangsvormen.

Geleidelijk aan ontwikkelde hij het plan om deze activiteiten een professionele vorm te geven. Met zijn bedrijf Distinguished, opgericht in 2008, heeft hij inmiddels een indrukwekkend cliëntenbestand opgebouwd en meer dan 1.000 trainingen en etiquettediners verzorgd.

Jan Jaap vervult tevens een aantal gastdocentschappen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Protocolbureau, IVA Business School, Nederlandse Defensie Academie/Instituut Defensie Leergangen, Sligro Food Group, EuroCollege, Hogeschool Arnhem/Nijmegen en als docent-vrijwilliger bij de WeekendKlas. Bovendien wordt Jan Jaap regelmatig voor radio- en televisieprogramma’s uitgenodigd bij NOS Radio 1, NPO1, WNL, AVRO/TROS “Hoe Heurt Het Eigenlijk?”, EO “Blauw Bloed”, BNR, SBS6, Editie NL en RTL Nieuws.

Jan Jaap is enige tijd gastredacteur bij Het Financieele Dagblad/FD Entrepreneur, als columnist bij OM Outsource Management magazine geweest en actief als spreker bij Assemblee Speakers, de Speakers Academy en Tafelgasten.com.

Jan-Jaap-van-Weering
© Roelof Pot